Son güncelleme: · İçerik Dentova diş hekimleri tarafından hazırlanmıştır.
Kısaca: Diş beyazlatma, mine ve dentin içindeki renklenmelerin hidrojen/karbamid peroksit içeren jellerle açılmasıdır. Klinikte (ofis tipi) uygulama 45–90 dakika sürer ve genellikle 2–6 ton açılma sağlar. Etkisi beslenme ve sigara alışkanlığına göre 6 ay–2 yıl arasında korunur. Doğru uygulandığında mineye kalıcı zarar vermez.
Renklenmeler iki grupta incelenir ve tedavi yaklaşımı buna göre belirlenir.
| Tip | Nedeni | Uygun yaklaşım |
|---|---|---|
| Dış (ekstrensek) | Çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, koyu renkli gıdalar | Diş taşı temizliği ve air-flow çoğu zaman yeterli |
| İç (intrensek) | Yaşlanma, tetrasiklin, florozis, travma, kanal tedavisi | Beyazlatma; yanıt alınamazsa lamine veya kaplama |
| Yaşa bağlı | Mine incelir, altındaki sarı dentin belirginleşir | Beyazlatma iyi sonuç verir |
Yüksek konsantrasyonlu jel, diş etleri koruyucu bariyerle izole edildikten sonra dişlere uygulanır ve genellikle ışıkla aktive edilir. Tek seansta belirgin sonuç alınır; seans 45–90 dakika sürer. Hızlı sonuç isteyenler için uygundur.
Ağzınızdan alınan ölçüyle hazırlanan ince plaklara düşük konsantrasyonlu jel konur ve günde 4–8 saat (ya da gece) takılır. Sonuç 1–2 haftada ortaya çıkar. Daha kademeli olduğu için hassasiyet genellikle daha azdır ve idame için elverişlidir.
Klinikte tek seans yapılır, ardından ev tipi plakla sonuç desteklenir ve korunur. En kalıcı sonucu genellikle bu yaklaşım verir.
Kanal tedavisi görmüş tek bir diş kararmışsa, beyazlatma jeli dişin içine yerleştirilir. Bu yöntem, tek diş renklenmelerinde kaplama yapmadan sonuç alınmasını sağlar; genellikle 2–4 seans gerekir.
Marketten alınan ürünler hakkında: Beyazlatıcı bantlar ve kalemler yüzeysel lekelerde sınırlı etki gösterir. Kişiye özel olmadıkları için jel diş etine taşarak yanık ve hassasiyet yapabilir. Karbonat, limon ve sirke gibi yöntemler ise mineyi kalıcı olarak aşındırır; mine geri gelmez ve dişler zamanla daha da sararır.
Önemli: Beyazlatma yalnızca doğal diş dokusunda etki eder. Dolgu, kaplama, lamine ve zirkonyum renk değiştirmez. Ön bölgede dolgu veya kaplamanız varsa, beyazlatma sonrası bunların renk uyumsuzluğu oluşabilir ve yenilenmeleri gerekebilir. Bu nedenle plan baştan birlikte yapılmalıdır.
İşlemden sonra mine geçici olarak daha geçirgen hâle gelir; bu dönemde renk tutulumu kolaylaşır.
En sık görülen yan etkidir ve genellikle 24–48 saat içinde kendiliğinden geçer. Azaltmak için:
Sonuç genellikle 6 ay–2 yıl korunur. Sigara kullanımı ve yoğun çay/kahve tüketimi bu süreyi kısaltır; 6–12 ayda bir ev tipi plakla yapılan kısa idame uygulaması rengi korur.
Fiyat; seçilen yönteme (ofis, ev tipi, kombine), seans sayısına, tek diş mi tüm ağız mı uygulanacağına, ön temizlik ihtiyacına ve kanal tedavili dişte içten beyazlatma gerekip gerekmediğine göre değişir. Muayene sonrası size özel bilgi verilir.
Bu bilgiler tanı koymak için kullanılamaz. Ağzınızdaki durumun değerlendirilmesi ve tedavi planı için randevu almanız gerekir. Beyazlatmanın size uygun olup olmadığına klinik muayene sonrası hekiminiz karar verir.
Ofis tipi uygulamada genellikle 2–6 ton açılma sağlanır. Sonuç; başlangıç renginize, renklenmenin tipine ve dişlerinizin jele verdiği yanıta göre değişir. Sarı tonlu renklenmeler beyazlatmaya en iyi yanıt veren gruptur; gri tonlu ve tetrasikline bağlı renklenmelerde sonuç daha sınırlı olabilir.
Hekim kontrolünde, doğru konsantrasyon ve doğru izolasyonla yapıldığında mineye kalıcı zarar vermez. Geçici hassasiyet en sık görülen yan etkidir ve 24–48 saatte geçer. Asıl risk, kontrolsüz market ürünleri ile karbonat, limon ve sirke gibi yöntemlerdir; bunlar mineyi kalıcı olarak aşındırır.
Genellikle 6 ay ile 2 yıl arasında korunur. Sigara kullanımı, yoğun çay, kahve ve kırmızı şarap tüketimi bu süreyi belirgin şekilde kısaltır. 6–12 ayda bir ev tipi plakla yapılan kısa idame uygulaması rengi uzun süre korur.
İlk 48 saat çay, kahve, kola, kırmızı şarap, vişne ve üzüm suyu, domates sosu, ketçap, soya sosu, köri, çikolata ve pancar gibi renklendirici gıdalardan kaçınılmalıdır. Sigara da bu dönemde renk tutulumunu belirgin şekilde artırır. Süt, ayran, beyaz peynir, pilav, tavuk ve balık tercih edilebilir.
Hayır. Beyazlatma yalnızca doğal diş dokusunda etki eder; dolgu, kompozit, lamine, porselen ve zirkonyum renk değiştirmez. Ön bölgede dolgu veya kaplamanız varsa beyazlatma sonrası renk uyumsuzluğu oluşabilir ve bunların yenilenmesi gerekebilir. Bu nedenle tedavi planı baştan birlikte yapılmalıdır.
Ofis tipi daha hızlıdır ve tek seansta belirgin sonuç verir. Ev tipi daha kademelidir, hassasiyet genellikle daha azdır ve idame için elverişlidir. En kalıcı sonucu çoğunlukla kombine yöntem sağlar: klinikte tek seans yapılır, ardından ev tipi plakla desteklenir.
Hassasiyet en sık görülen yan etkidir ve genellikle 24–48 saat içinde kendiliğinden geçer. İşlemden birkaç gün önce hassasiyet giderici macuna başlamak, çok sıcak ve soğuk gıdalardan kısa süre uzak durmak ve hekiminizin önerdiği florür jelini kullanmak şikâyeti azaltır.
Evet. Bu vakalarda içten beyazlatma uygulanır: beyazlatma jeli dişin içine yerleştirilir ve genellikle 2–4 seansta sonuç alınır. Böylece tek diş renklenmesi için kaplama yapmadan estetik uyum sağlanabilir.
Gebelikte ve emzirme döneminde beyazlatma önerilmez. Bu dönemde ihtiyaç duyulan renk açılması için diş taşı temizliği ve yüzey leke temizliği güvenle yapılabilir; beyazlatma ise doğum ve emzirme sonrasına planlanır.
Ücret; seçilen yönteme (ofis tipi, ev tipi, kombine), seans sayısına, tek diş mi yoksa tüm ağız mı uygulanacağına, ön temizlik (detartraj, air-flow) ihtiyacına ve kanal tedavili dişte içten beyazlatma gerekip gerekmediğine göre değişir.
Tedavi planınız, ağız içi muayene ve gerekli görüntülemeler sonrasında hekiminiz tarafından kişiye özel belirlenir. Sorularınız için bize ulaşın.
Horozluhan, Ayazlar Sk. No:2 D:101, 42120 Selçuklu/Konya